Nav weergave zoeken

Navigatie

Zoeken

Logo

Steeds meer visvriendelijke gemalen in Nederland

Er komen steeds meer gemalen in Nederland die visvriendelijk zijn. Gemalen zijn een barrière voor vissen stroomopwaarts lukt het vissen niet om een gemaal te passeren. Stroomafwaarts lopen vissen grote risico’s ze kunnen gedood worden of beschadigd raken.
Het uitgangspunt is dat vissen niet in aanraking komen met de pompwaaier en zo ongedeerd het gemaal kunnen verlaten. Jaarlijks sterven er miljoenen vissen in Nederland doordat ze worden vermalen in de pompen van gemalen..

 

Hieronder enkele gemalen die rekening houden met de vissen en hiervoor verschillende technieken gebruiken

 

 

 

Tauw visvriendelijke gemaal ‘FishTrack’  genomineerd voor ingenieurs prijs  

 


 

Visvriendelijk pompen voor gemaal verdoold in Gouderak

 


Visvriendelijke gemaal Hoekpolder in Rijswijk

 

Recent zijn er door studenten van het Hondsrug college in Emmen visvriendelijke gemalen ontwikkeld en uitgewerkt in de vorm van concept modellen. lees meer

Een gemaal is bedoeld om snel water weg te pompen met veel kracht, de vissen waren hierin vroeger veelal ondergeschikt, tegenwoordig word er meer rekening gehouden met de vissen en zijn de gemalen beter in balans met water en natuur.

STOWA (De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) heeft een onderzoek uitgevoerd naar de visvriendelijkheid van gemalen. In de STOWA Gemalenwijzer zijn resultaten van dit onderzoek samengevat.