Nav weergave zoeken

Navigatie

Zoeken

Logo
Onder het hoofdmenu vind u 3 uitklapbare modules met nieuws van de natuur berichten en nieuws site natuurbericht.nl
Als u de biodiversiteit module opent krijgt u een overzicht van de laatst meest
zeldzame "gespotte" dieren uit de regio Noord-Brabant. vogels, vissen, herten, vlinders en dassen enz. Mogelijk dankzij waarneming.nl 

 Water en natuur berichten

 

Steeds meer visvriendelijke gemalen in Nederland

Er komen steeds meer gemalen in Nederland die visvriendelijk zijn. Gemalen zijn een barrière voor vissen stroomopwaarts lukt het vissen niet om een gemaal te passeren. Stroomafwaarts lopen vissen grote risico’s ze kunnen gedood worden of beschadigd raken.
Het uitgangspunt is dat vissen niet in aanraking komen met de pompwaaier en zo ongedeerd het gemaal kunnen verlaten. Jaarlijks sterven er miljoenen vissen in Nederland doordat ze worden vermalen in de pompen van gemalen..

 

Hieronder enkele gemalen die rekening houden met de vissen en hiervoor verschillende technieken gebruiken

 

 

Lees meer: Steeds meer visvriendelijke gemalen in Nederland

Verpakkingsmateriaal van paddestoelen

Verpakkingsmateriaal op basis van paddestoelen, Zou dit het nieuwe bio-plastic kunnen zijn? Productontwerper Eben Bayer wil in plaats van pieschuim, breekbare dingen zoals meubilair en plasmaschermen inpakken middels het groeien van een soort gelijk verpakkingsmateriaal. Hiermee hoopt hij het milieu te kunnen beschermen. 

 

Lees meer: Verpakkingsmateriaal van paddestoelen

De oorsprong van de intelligentie van planten

 Planten gedragen zich op vreemd intelligente manieren: in hun verdediging tegen roofdieren en om hun voedselbronnen te optimaliseren... Maar kunnen we ze beschouwen als wezens die echt een eigen vorm van intelligentie bezitten? De Italiaanse botanicus Stefano Mancuso legt intrigerende bewijzen voor.


Lees meer: De oorsprong van de intelligentie van planten

Tuinvogel telling

Welke vogels kunt u zien in uw tuin?

De huismus staat aan de leiding ook in Noord-Brabant, op tuinvogeltelling.nl staan plaatjes van tuinvogels, er is een formulier om de vogels makkelijk bij te kunnen houden en door te geven. 


 

 

 

Lees meer: Tuinvogel telling

Polders in laag Nederland

Hoe wordt voorkomen dat laag Nederland overstroomt?

Gemalen en molens houden het waterniveau in de polders in laag Nederland op het juiste peil. wil je hier meer over weten bekijk het korte filmpje van Schooltv