Nav weergave zoeken

Navigatie

Zoeken

Logo

De Eersteling en Markiezaat

FabLab Bergen op Zoom gaat samenwerken met 'De Eersteling', een voormalig stoomgemaal in de polder bij Standdaarbuiten. Het gemaal heeft een grote rol gespeeld bij het drooghouden van de Oudlandsche Polder.

Het gemaal is intussen niet meer in gebruik, maar het prachtig gerestaureerde gebouw staat nog steeds in de polder. De grote stoommachine van het gemaal is weg, maar er zijn nog volop interessante details terug te vinden uit de actieve periode van De Eersteling.

Midden in de polder vinden we het voormalige stoomgemaal.  In het gebouw De Eersteling “voelen we het verleden” (www.stoomwatergemaal.nl). De technologie die toen ontwikkeld en toegepast werd om de vraag van toen te beantwoorden “de polder droog te houden” sluit aan bij de vragen die we nu moeten beantwoorden. Slimmer en beter produceren met minder energie en materiaal gebruik om zo ons huis, “de aarde” niet onnodig uit te putten.
Slimmer ontwerpen en producten maken met minder materiaal, dat doen we in het FabLab in Bergen op Zoom.
Het doel van techniek is nog steeds het zelfde “het toepassen van kennis om m.b.v. gereedschappen en machines effectief een doel te bereiken”. Daar ligt dus ook de verbinding met hoogwaardige technologie en de technologie uit het verleden.
Bij De Eersteling worden allerhande educatieve activiteiten ontplooid zoals: workshops, lezingen, educatieve programma’s en tentoonstellingen. Niet vreemd dus dat op het gebied van technische educatie het FabLab BoZ met De Eersteling gaat samenwerken! Samen gaan we de interesse voor techniek bij jongeren aanmoedigen.
We gaan vanuit een historische context op een speelse manier nieuwe technieken onder de aandacht brengen van zowel meisjes als jongens! Denk hierbij aan lasertechniek, 3D-printen en scannen, elektronische besturingen d.m.v. bijvoorbeeld Arduino en Raspberry Pi.

Er zullen workshops en demonstraties worden verzorgd in authentieke ruimtes van De Eersteling, maar ook in het FabLab in Bergen op Zoom. Hiermee benadrukken we nog eens de band die altijd heeft bestaan tussen de “Oudlandsche Polder en de Heren van Bergen op Zoom” (www.stoomwatergemaal.nl/index.php/de-eersteling/geschiedenis) .

Het team van FabLab Bergen op Zoom gaat z’n steentje bijdragen aan de nieuwe ontwikkelingen in de rijke geschiedenis van De Eersteling.